5 handige tips om je (vitrine)kast in te richten

5 handige tips om je vitrinekast in te richten

Heb je een buffetkast of een vitrinekast gekocht? Dan heb je het perfecte meubelstuk in huis om je mooiste items een prachtig podium te geven. En omdat ze achter glas staan, kan dat stofvrij en kids- en huisdier-proof. Hoe fijn is dat? 🙂 Een deel (meestal de onderkant) van een buffet- of vitrinekast bestaat vaak uit kasten, wat hem wat ons betreft echt onmisbaar maakt in ieder interieur. Want je kunt er ook allerlei andere spullen in kwijt die je liever niet constant ziet. Zoals spelletjes, fotoalbums of je EHBO-doos. Opbergruimte kun je nooit genoeg hebben, toch? Maar deze blog gaat natuurlijk over het gedeelte achter glas. Wij geven jou 5 handige tips om deze plek van je glazen kast helemaal naar wens in te richten.

Vitrinekasten waren oorspronkelijk bedoeld om mooi servies uit te stallen. Buffetkasten waren vroeger juist vooral functioneel. Ze stonden meestal in de keuken en deden dienst al opbergkast voor van alles en nog wat. Tegenwoordig worden deze twee begrippen vaak door elkaar gebruikt. Het is in deze context belangrijk dat jij allereerst bepaalt of jij je nieuwe kast puur ter decoratie gaat gebruiken. Want dan kun je ook kiezen voor een vitrinekast zonder kastjes of lades. Zoals de Ettic-vitrinekast van BKS-meubelen. Wil je óók meer opbergruimte in je woonkamer? Dan is een variant mét kastjes en lades de juiste keuze voor jou. Wij gaan er in deze blog natuurlijk vanuit dat jij je woonaccessoires een mooi plekje wilt geven in je moderne vitrinekast.

Houten vitrinekast bij Houweling Interieur. Het zijn moderne vitrinekasten met strakke lijnen met een tafel in dezelfde stijl.

1. Betrek je moderne buffetkast bij de rest van de woonkamer

Je moderne buffetkast staat natuurlijk niet op zichzelf, maar is onderdeel van je interieur. We gaan er vanuit dat jij je vitrinekast al in huis hebt. Ben je nog wél op zoek naar de perfecte kast? Zorg er dan voor dat hij opgaat in het geheel. Heb je bijvoorbeeld een stoer landelijk interieur? Kies dan voor een industriële vitrinekast om de robuuste sfeer in je woonkamer te onderstrepen. Het klinkt logisch, maar als je kast niet past bij de rest van de inrichting wordt het erg lastig om er een mooi geheel van te maken.

2. Kies bewust welke items je wilt laten zien in je glazen vitrinekast 

Jij hebt vast heel veel mooie spullen die een plekje verdienen in je glazen vitrinekast. Maar je kunt ze er natuurlijk niet allemaal in proppen. Dan gaat het zijn doel voorbij. Maak dus keuzes. Bedenk hierbij dat de items in je vitrinekast bij uitstek geschikt zijn om je woonkamer een persoonlijke touch te geven. Zo is het altijd goed om met fotolijstjes te werken. Of spullen te gebruiken die voor jou een emotionele betekenis hebben. Zoals mooie souvenirs die jou herinneren aan de exotische reis die je hebt gemaakt.

Moderne vitrinekast bij Houweling Interieur. Het is een industrieel landelijke vitrinekast in 4-deursuitvoering en blank hout.

3. Maak groepjes van een oneven aantal interieuraccessoires

Sorteer vervolgens je interieuraccessoires in groepjes. Dit kun je doen op kleur, vorm of materiaal. Plaats bijvoorbeeld een paar boeken bij elkaar, een aantal bij elkaar passende vazen of een paar schalen in dezelfde tint. Het is hierbij belangrijk dat je kiest voor oneven aantallen. Liefst drie of vijf items per groepje. Gek genoeg staat een oneven aantal beter dan een even aantal. Probeer het maar eens uit en ontdek dat dit écht zo is. Kies bij het maken van groepjes wel steeds bewust voor een bepaalde kleur(combinatie).

4. Speel in (en op) je glazen kast met kleur en hoogtes

Als je namelijk kiest voor bepaalde kleurcombinaties of tinten, creëer je rust. Het is om dezelfde reden ook aan te raden om de kleur van de glazen kast zelf te laten terugkomen in je accessoires. Daarnaast is het goed om te variëren in hoogtes. Want zo komen jouw mooiste spulletjes nog beter tot zijn recht. En wordt je aandacht automatisch naar je vitrinekast getrokken. Dit komt doordat het interessant is om naar te kijken. Er ‘gebeurt’ als het ware van alles achter het glas! Planten en bloemen lenen zich ook heel goed om je buffetkast tot leven te brengen. Denk aan een vaas met een paar verschillende bloemen op de kast, passend bij de kleurtint van je accessoires.

Moderne vitrinekast bij Houweling Interieur. Het is een houten vitrinekast met grijze kastjes en eikenhouten kernen.

5. Wissel de items in je vitrinekast regelmatig

Vind je het lastig om te bepalen wélke items een mooi podium in je vitrinekast verdienen? Bedenk dan dat jij over een paar maanden gewoon kunt wisselen. Dat is nou juist het leuke van zo’n toffe kast! Sterker nog, wij adviseren jou om de spullen in je buffetkast regelmatig te switchen. Want zo geef jij je woonkamer op eenvoudige wijze weer een andere, eigenzinnige twist.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het inrichten van je vitrinekast? Of ben je nog op zoek naar een variant die past bij jouw smaak en stijl? Kom dan langs in een van onze winkels. Onze gezellige interieuradviseurs helpen je de juiste keuzes maken. Wat je stijl ook is.

Moderne vitrinekast bij Houweling Interieur. Het zijn grijze vitrinekasten met strakke vorm, hangend en staand in de ruimte.

Leave a Reply