Sfeerverlichting in je woonkamer: zo kies je de juiste lampen

Het is herfst en de dagen worden steeds korter. De lange donkere maanden staan voor de deur. In deze periode ben jij vaak meer thuis en kruip je met een theetje en een kleedje op de bank om te genieten van de rust. Tijd dus om het in huis gezellig te maken! Dat doe je niet alleen door extra kaarsen aan te steken, maar ook door de juiste sfeerverlichting in je woonkamer toe te passen. Lampen bepalen voor een groot deel de sfeer in je woonkamer: door het soort licht dat ze geven én door hoe ze eruit zien.

Hoe kies je de juiste lampen voor de perfecte sfeer en sfeerverlichting in je woonkamer? Allereerst is het goed te weten dat er verschillende soorten verlichting bestaan. De belangrijkste zijn: de basisverlichting, de functionele verlichting en de sfeerverlichting. In dit blog leggen we jou graag uit wat elk soort precies inhoudt en welke lampen je er het beste voor kunt gebruiken. Natuurlijk maken we ook bruggetjes naar stijl en smaak, want lampen mogen tenslotte gezien worden!

sfeerverlichting voor je woonkamer, hanglampen, houweling interieur, aparte lampen, aparte lampen

Sfeerverlichting in je woonkamer? Start bij de basis

Lichtschakelaars zitten (als het goed is) vlak bij de deur waar jij de ruimte binnenkomt. De lampen die hierop aangesloten zijn, vormen de basisverlichting. Ze zijn dus niet per se bedoeld als sfeerverlichting van je woonkamer, maar vooral om ervoor te zorgen dat jij er je weg kunt vinden. Basisverlichting zorgt voor gelijkmatig licht, zodat jij precies kunt zien waar je loopt en wat je doet. Meestal gaat het hier om hanglampen, bijvoorbeeld boven je eettafel of je zithoek. Uiteraard kun je de basisverlichting met een dimmer ook gebruiken als sfeerverlichting. Belangrijker nog: hanglampen zijn ware sfeermakers van je interieur. Durf dus te kiezen voor een mooie eyecatcher!

Functionele verlichting: kies voor aparte lampen

De naam zegt het eigenlijk al: functionele verlichting komt van lampen met een specifieke functie. Denk bijvoorbeeld aan tafellampen om bij te lezen. Natuurlijk kun je hier ook de hanglampen boven je eethoek voor gebruiken. Functionele verlichting geeft echter meer en gerichter licht dan basisverlichting en daarbij zijn ze vaak verplaatsbaar. Het is bovendien toch veel comfortabeler om op je zitbank te genieten van een spannend boek? Ook voor functionele verlichting geldt: kies voor aparte lampen die passen bij jouw smaak en persoonlijkheid. Als statement in je interieur of om je woonstijl te accentueren.

sfeerverlichting voor je woonkamer, hanglampen, houweling interieur, aparte lampen
sfeerverlichting voor je woonkamer, hanglampen, houweling interieur, aparte lampen

Aparte lampen als sfeerbepaler van je interieur

En dan heb je nog de sfeerverlichting. Dit zijn over het algemeen lampen die je ’s avonds aandoet om bij te komen van een drukke werkdag. Deze verlichting zorgt voor een intieme en gezellige sfeer. Het gaat hier meestal om diffuus licht. Met andere woorden, indirect licht dat weerkaatst via de wand of het plafond, waardoor er een bepaalde sfeer ontstaat. Vloerlampen en wandlampen zijn bij uitstek zeer geschikt als sfeerverlichting in je interieur. De sfeer in je woonkamer wordt niet alleen bepaald door het soort verlichting: aparte lampen geven jouw interieur een eigenzinnige look. Vind je het spannend om te kiezen voor een opvallende lamp boven je eettafel of in je eethoek? Laat je dan adviseren door onze interieurexperts.

Kom langs in een van onze winkels, de koffie staat klaar.

Leave a Reply