Woonkamer indelen? Eerste hulp bij het inrichten van een functioneel en praktisch interieur

Woonkamer indelen? Eerste hulp bij het inrichten van een functioneel en praktisch interieur 

Wil je jij woonkamer zo indelen dat iedereen in huis blij is? Is je hoekbank eigenlijk te groot voor je zithoek? Zijn de looproutes in je woonkamer niet logisch? Heb je het idee dat je moet kiezen tussen een praktische indeling en smaakvolle meubelen? Of vind je het lastig te bepalen of die prachtige boomstamtafel past in de ruimte van je eethoek? Een schrale troost: je bent niet de enige. Het is namelijk een behoorlijke puzzel om de belangrijkste ruimte van je huis zó in te delen dat het niet alleen een ruimte is die qua stijl past bij wie jij bent, maar ook praktisch is in gebruik.

Je woonkamer is de plek waar je tot rust komt na een dag hard werken. Waar je heerlijk met een kop thee en een goed boek wegkruipt onder een kleedje op de bank. Het is de ruimte waar je veel tijd doorbrengt met familie en vrienden. Gezellig tafelen, borrelen en spelletjes doen. En tegenwoordig is het ook de plek waar gewerkt wordt. Kortom, het is een multifunctionele ruimte waar iedereen zich prettig wil voelen. En je wilt natuurlijk ook dat je interieur een afspiegeling is van wie jij bent. Ben je vooral benieuwd naar dat laatste? Lees dan onze blog over het inrichten (en stylen) van je nieuwbouwhuis. Als je eerste hulp nodig hebt bij de optimale indeling voor een functionele en praktische woonkamer, lees dan hieronder verder.

Woonkamer indelen met thuiswerkplekfunctie? Lees de blog van Houweling Interieur.

Je woonkamer indeling begint met een brainstorm over de functies 

Ben jij een doener die geneigd is om de mouwen op te stropen en de woonkamer indeling vorm te geven door direct te schuiven met meubels? Dan hebben we vast een gouden tip voor jou: maak eerst een lijst met dingen die jullie graag doen. Speelt de tv een belangrijke rol in je leven? Lezen jullie graag? Krijgen jullie vaak familie en vrienden over de vloer? Heb je opbergruimte nodig voor speelgoed? Heb je bijzondere souvenirs die je een mooie plek verdienen? De antwoorden op dit soort vragen vormen de basis voor de perfecte indeling van je woonkamer. De volgende stap is het matchen van elke activiteit aan de woonwens. Je bepaalt dus voor elke activiteit waar de stopcontacten moeten komen, welke meubels je nodig hebt, hoeveel opbergruimte je nodig hebt of privacy een must is, waar de internetverbinding optimaal moet zijn etc.

Maak een (online) plattegrond van je woonkamer

Vervolgens maak je een plattegrond van je woonkamer op de juiste schaal. Dit kan op papier, maar er bestaan ook (gratis) online tekenprogramma’s, zoals Google Sketchup. Begin met het tekenen van de vaste elementen. Denk aan de stopcontacten, de open haard, het aanrecht, deuren, trappen, inbouwkasten etc. Vervolgens voeg je – zoveel mogelijk op basis van je functionaliteitenlijst – je meubels toe. Wellicht kun je niet alle wensen realiseren. Maak dan keuzes, wat moet er per se goed geregeld zijn? Dat is je centrale punt, vanwaar uit je gaat opbouwen. Is je eethoek bijvoorbeeld heel belangrijk? Begin daar met het plaatsen van de meubels en voeg daarna de rest toe. Vergeet niet na te denken over de zichtlijnen en looproutes.

Woonkamer indelen? Kom naar de winkels van Houweling Interieur en breng de indeling van je woonkamer tot leven met een online tekenprogramma.

Heb jij hulp nodig bij het maken van de perfecte indeling van je woonkamer?

Ben je bezig met de indeling van je woonkamer en kom je er het na het lezen van deze blog nog steeds niet uit? Heb je geen idee hoe je de zichtlijnen het beste kunt laten uitkomen of wat dit überhaupt zijn? Is het op schaal tekenen van je woonkamer een probleem omdat je gewoonweg het ruimtelijk inzicht mist? Of wil je weten of de moderne bank die jij op het oog hebt past in de ruimte van je zithoek?

Dan nodigen we jou graag uit in een van onze winkels. We werken namelijk met professionele 3D-tools waarmee we jouw ideale woonkamer tot leven brengen.

Over 3D-tools gesproken, wist je dat het eigenzinnige Spaanse meubelmerk Fama een fantastische 3D-tool heeft waarmee jij moeiteloos dé perfecte zitbank creëert die matcht bij jouw smaak en stijl? Dit kun jij zelf online doen. Of kom naar een van onze winkels waar wij dit voor jou op groot scherm kunnen laten zien.

Onze ervaren interieuradviseurs staan voor jou klaar. Hoe drink jij je koffie?

Woonkamer indelen? Met de 3D tool van Fama creëer jij de design bank die je op de foto ziet, met paars motieven. Bij Houweling Interieur.

Leave a Reply