Nieuwbouwhuis inrichten in 5 simpele stappen
Heb jij een nieuwbouwhuis gekocht? Gefeliciteerd! Ontzettend leuk. Want het betekent dat jij je hele woonkamer opnieuw kunt inrichten in je eigen stijl en smaak. Daar komt nog best veel bij kijken. Het lastige bij het inrichten van een nieuwbouwhuis, is dat je alleen nog maar tekeningen hebt gezien. Terwijl je wel al heel veel keuzes moet maken. Weet je niet waar je moet beginnen? In deze blog leggen we jou in 5 simpele stappen uit hoe je jouw droominterieur tot leven brengt.
Het is slim om te starten met het maken een moodboard. Haal wat interieurmagazines in huis en blader daar rustig doorheen. Dat wat je aanspreekt, plak je op een groot vel wit papier. Zo ontstaat er een collage in de stijl en sfeer die jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Superhandig! Want bij alle (aankoop)beslissingen die je neemt, check je even of het bij je moodboard past. Is je moodboard af? Dan kan het echte werk beginnen.
1. Woonkamer indelen
Natuurlijk wil je vooral een stijlvol interieur. Maar een functionele indeling van je woonkamer is minstens zo belangrijk. Stel jezelf de volgende soort vragen: hoe vaak en hoeveel mensen krijg ik over de vloer? Vind ik koken belangrijk en wil ik de keuken in het hart van mijn woonkamer? Heb ik veel woonaccessoires? Wil ik een hoekje waar ik me kan terugtrekken? Het antwoord op dit soort vragen bepaalt hoe jij je woonkamer het beste kunt indelen. Teken de ideale indeling voor jezelf op een plattegrond. Gewoon met potlood en papier.
2. Lichtplan maken
Veel mensen denken bij het inrichten van een nieuwbouwhuis aan interieurstyling. Een lichtplan maken wordt regelmatig vergeten. Het is raadzaam om hier in een vroeg stadium al over na te denken. Jij kunt immers volledig zelf bepalen waar de stopcontacten komen in je woonkamer. Op basis van de functionele indeling die je eerder hebt gemaakt, maak je jouw lichtplan. Geef met cirkels op je plattegrond aan welke activiteiten er waar plaatsvinden en bepaal wat voor soort verlichting je ervoor nodig hebt. Wil je spotjes in het plafond? Wil je naast hanglampen ook vloer- en wandlampen? Werk dergelijke vragen helemaal uit voor een optimaal lichtplan.
3. Woonstijl kiezen
Er bestaan verschillende soorten woonstijlen. Bij het zoeken naar meubelen en accessoires, kan het handig zijn om te weten naar welke woonstijl jouw voorkeur gaat. Al is het alleen al omdat veel websites de mogelijkheid bieden om op een bepaalde stijl te zoeken. Jouw moodboard geeft als het goed is jouw woonstijl goed weer. Vergelijk deze eens met de woonstijlen op onze website. Is jouw smaak niet in één woonstijl te vangen? Het mixen van verschillende stijlen kan juist heel leuk zijn. Je moet wel weten waar je mee bezig bent om chaos in je interieur te voorkomen. Dat kan met professioneel interieuradvies.
4. Kleurenpalet bepalen
Kleuren zijn de sfeermakers in jouw interieur. Welke kleuren kies je? Een algemene tip bij het bepalen van het kleurenpalet: kijk eerst eens goed naar de ruimte. Wil je dat deze groter lijkt? Dan is het belangrijk dat je kiest voor lichte kleuren. Lastiger is te bepalen hoevéél kleuren je kiest en welke tinten bij elkaar matchen en welke juist niet. Tip: er bestaan verschillende soorten tools op internet die je daarbij kunnen helpen. Kom je er zelf toch niet uit? Onze ervaren interieuradviseurs helpen je graag bij het creëren van het perfecte kleurenpalet.
5. Nieuwe meubels kopen
En dan de leukste en tevens laatste stap: nieuwe meubels kopen! Met je moodboard, indeling, lichtplan en kleurenpalet in de hand kun jij eindelijk op pad. Jij plukt de vruchten van al het voorwerk dat je tot nu toe hebt gedaan. Want jij kunt echt gericht shoppen. Dit voorkomt urenlang struinen over meubelboulevards én je weet zeker dat je geen een miskoop doet.
Twijfel je of de maten op jouw zelf gemaakte plattegrond kloppen? En ben je benieuwd of de bank die jij op het oog hebt, past in de ruimte van je woonkamer? Wij maken met veel plezier een 3D-tekening voor jou op maat. Van je hele interieur. Maak een afspraak in een van onze winkels. De koffie staat klaar.