Het interieur van uw zitmeubel

Zitmeubelen worden meestal voorzien van een metalen vering of een vering met elastische banden voor een zachter comfort.
De vulling bestaat meestal uit polyether- of HR-schuim (koudschuim). Polyether is in het begin een tamelijk stug materiaal, maar in het gebruik wordt het snel wat soepeler en dunner. In het eerste halfjaar verliest polyether gemiddeld 15% van zijn hardheid. HR-schuim is harder en blijft in het gebruik wat stugger.
In sommige gevallen worden zitmeubelen voorzien van watten, veren en/of vlokken schudkussens. Dit verhoogt het zitcomfort aanzienlijk, maar het verdient aanbeveling deze dagelijks op te schudden. Indien u dit achterwege laat, kan deze vulling gaan plakken en inzakken, waarna dit niet meer in goede staat is terug te brengen.
Het spreekt voor zich dat zitplaatsen die vaker gebruikt worden zachter en soepel aanvoelen dan minder vaak gebruikte zitplaatsen.
Het 'strakke' uiterlijk van de bekleding en de kussens gaan altijd wat plooien. Plooien zijn normaal en is een natuurlijk gevolg van het gebruik. Door de natuurlijk rek van bekledingsstoffen kunnen er kreuknaden ontstaan. Deze zijn niet te voorkomen, maar strijk in ieder geval de bekleding regelmatig glad of probeer deze te modelleren.

Poolweefsels

Poolweefsels zijn weefsels, waarbij de draadjes omhoog staan. Dit geeft de stof een warm en karakteristiek aanzien, dat verandert met de richting waarin de vezels gestreken worden. Vlekken in poolweefsels mag u nooit uitkrabben, omdat u daarmee de draden uit de stof trekt. U mag ook nooit tegen de pool in borstelen (behalve: zie ‘pletten’).

Pilling

Een ander effect dat van invloed is op het uiterlijk van meubelstoffen, is het zogenaamde pilling-effect.
Hierbij gaan losse vezeltjes door draaiende bewegingen op de stof vervilten of klitten. Dit verschijnsel verdwijnt op den duur.
Met een pluizenkam of textieltondeuse, die bij de drogist verkrijgbaar zijn, kunt u het verhelpen. Het zijn overigens uitsluitend de overbodige, uitstekende vezeltjes die pillen.

Pletten

Poolweefsels kunnen door lichaamsgewicht, warmte en vocht geplet worden.
Een behandelingsmethode is om de bewuste plekken een half uur met een goed vochtige doek te bedekken. Daarna kunt u de velours met een zachte borstel voorzichtig en egaal tegen de vleug in opborstelen. Daarna moet u de stof minimaal 6 uur laten drogen.
Deze behandelingsmethode moet u niet toepassen bij synthetische velours!

Shading

Door shading of poolomloop ontstaan zogenaamde 'schijnvlekken'.
Het zijn dus geen echte vlekken. De plekken die door shading ontstaan, zien er uit alsof er met water op gemorst is. Op deze plekken liggen de polen van de stof niet allemaal in dezelfde richting.
Afhankelijk van het standpunt van waaruit men kijkt, lijken de plekken donkerder of lichter dan de rest van de stof. Het is een optisch effect en heeft dus niets met verkleuren te maken.

Tips voor schoonmaak

Tot het normale onderhoud behoort eens per week stofzuigen met het mondstuk dat bedoeld is voor meubelen ter verwijdering van slijtagebevorderende deeltjes. Strijk voorzichtig en bij stoffen met een pool altijd met de vleug mee.
• Tot het normale onderhoud behoort ook het eens per 2 weken afnemen van de gestoffeerde meubelen met een klamvochtige theedoek ter verwijdering van kleverige vuildeeltjes zoals lichaamzouten en vetten. Strijk voorzichtig en bij stoffen met een pool altijd met de vleug mee.
• Afhankelijk van de mate van vervuiling is een grote onderhoudsbeurt gewenst. Afneembare hoezen kunt u het best chemisch laten reinigen (op eigen risico) en de vaste stoffering kunt u laten reinigen door een vakkundig en erkend meubelreinigingsbedrijf.
• Vlekken dienen direct te worden verwijderd, zodat ze geen kans krijgen lang op de stof in te werken.

Tips voor gebruik

• Gebruik de armlegger en de rugleuning niet als zitplaats of opstapje.
• Een sleutelbos of portemonnee in de achterzak verhoogt de slijtage van het leer op de zitting.
• De stugge stof van spijkerbroeken en andere jeanskleding kan afgeven en belast een meubelstof zwaarder dan bijvoorbeeld zachte, wollen kledingsstoffen.
• Een stof kan door vocht minder sterk worden, bijvoorbeeld ’s zomers door transpiratie. Bij gebruik van bepaalde medicijnen kan transpiratievocht stoffen bevatten die meubelstoffen aantasten.
• Op plaatsen waar uw hoofd en handen in aanraking komen met de bekleding, bestaat de kans op vetaanslag.
• Elke meubelstof is gevoelig voor licht. Bij donkere kleuren merkt u dat sneller dan bij lichte kleuren. Stel meubelstoffen zo min mogelijk bloot aan direct licht.
• Tegen nagels van huisdieren zijn de meeste meubelstoffen niet bestand.
Facebook YouTube