Het interieur van uw zitmeubel

Zitmeubelen worden meestal voorzien van een metalen vering of een vering met elastische banden voor een zachter comfort.
De vulling bestaat meestal uit polyether- of HR-schuim (koudschuim). Polyether is in het begin een tamelijk stug materiaal, maar in het gebruik wordt het snel wat soepeler en dunner. In het eerste halfjaar verliest polyether gemiddeld 15% van zijn hardheid. HR-schuim is harder en blijft in het gebruik wat stugger.
In sommige gevallen worden zitmeubelen voorzien van watten, veren en/of vlokken schudkussens. Dit verhoogt het zitcomfort aanzienlijk, maar het verdient aanbeveling deze dagelijks op te schudden. Indien u dit achterwege laat, kan deze vulling gaan plakken en inzakken, waarna dit niet meer in goede staat is terug te brengen.
Het spreekt voor zich dat zitplaatsen die vaker gebruikt worden zachter en soepel aanvoelen dan minder vaak gebruikte zitplaatsen.
Het 'strakke' uiterlijk van de bekleding en de kussens gaan altijd wat plooien. Plooien zijn normaal en is een natuurlijk gevolg van het gebruik. Door de natuurlijk rek van bekledingsstoffen kunnen er kreuknaden ontstaan. Deze zijn niet te voorkomen, maar strijk in ieder geval de bekleding regelmatig glad of probeer deze te modelleren.

Leer is een natuurproduct

Leer is een natuurproduct. Het is duurzaam, heeft stijl en is gemakkelijk in onderhoud. Alhoewel voor meubelleer de mooiste huiden worden uitgezocht, is het mogelijk dat u littekens van insectenbeten, schrammen, hoornstoten, nekrimpels en grove poriën- of nerfstructuur in uw zitmeubel terugvindt.
Deze plekken 'werken' niet meer, ze zijn vergroeid en beïnvloeden de duurzaamheid van het leer niet. Aangezien leer een natuurproduct is, kan er plaatselijk ook verschillende rek voorkomen, waardoor kleine stoffeerafwijkingen onvermijdelijk zijn.

Gedekverfd leer

Het oppervlak van gedekverfd leder is een volledige dekkende, getinte beschermlaag.
De nerftekeningen en andere markeringen zijn weinig zichtbaar en worden daarom meestal kunstmatig ingeprint. Gedekverfd leer is praktisch in het gebruik en minder gevoelig voor verkleuren.

Pull-up en bycast leer

Eigenlijk is pull-up leer een "effect". Bij het vouwen of belasten van het leer "trekt men de contrastkleur naar boven". In het Engels heet dit "pull-up". Dit effect wordt verkregen door een speciale looiwijze, waarbij de huiden in een later productiestadium een beschermende coating krijgen.

Vol aniline leder

Dit leer wordt ook wel 'ongedekt' leer genoemd. Op deze zachte, soepel aanvoelende leersoort is geen beschermende bovenlaag aangebracht en het leer is door en door geverfd. Vol-aniline leer is bijzonder gevoelig voor vuil, vet, vocht en zonlicht. Dit leer kan het beste onderhouden worden door het regelmatig af te stoffen met een droge, zachte, schone doek. Vlekken moet u deppen met droge witte tissue. Vlekken van olie, veten vocht trekken veelal vanzelf weg.

Semi-aniline leder

Dit leer heeft dezelfde behandeling als vol-aniline leer gehad en is daarna voorzien van een beschermlaag. Hierdoor is het leer beter bestand tegen vlekken. Bij dit leer zijn de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar, Door het gebruik ontstaat een mooie glans, patiné genaamd. In tegenstelling tot vol-aniline leer, kunt u semi-aniline leer wel met een vochtige zeem afnemen. Gebruik alleen zacht of gedestilleerd water, anders blijven er kalkstrepen op het leer achter.

Nubuck & Suède

Deze vol-aniline leersoorten worden na het beitsen van het leer geschuurd. Bij nubuck wordt de nerfkant, in tegenstelling tot de vleeskant zoals bij suède, zeer licht afgeslepen, waardoor de stof een veloursachtig uiterlijk krijgt dat zacht aanvoelt. Een finishlaag ontbreekt. Alle geschuurde leersoorten krijgen al na kort gebruik een natuurlijk karakter. Dit leer is door en door geverfd. Gebruik voor het onderhoud van nubuck en suède een schone borstel. Eventuele glimmende vlekken heel voorzichtig wegborstelen met een borsteltje dat ook geschikt is voor suède kleding en schoenen. Vlekken afdeppen met absorberende witte tissues, daarna met een borstel heel licht opschuren.

Old Saddle leder

Old saddle leer is, zoals het al 100 jaar geleden gebeurde, plantaardig gelooid. Bovendien is er speciale wasvetcombinatie met de hand ingepoetst, waardoor het leer enigszins vuil -en waterafstotend is. De verschillende wassen zorgen in het gebruik voor een constant politoureffect, waardoor het leer steeds meer karakter krijgt. De littekens en de diverse kleureffecten zijn normale verschijnselen. Dit leer moet onderhouden worden met old saddle wax.

Tips voor schoonmaak

Maak leer nooit schoon met vlekkenwater, oplosmiddelen, terpentine of schoenencreme. • Behandel vlekken meteen. • Gebruik voor het dagelijks onderhoud altijd een zachte, schone doek of zeem en stof regelmatig af. • Reinig en voedt het leer 2 tot 4 keer per jaar met het juiste onderhoudsproduct. Zo houdt u het leer soepel. • Hard wrijven moet op alle leersoorten worden vermeden. • Op plaatsen waar hoofd of handen in aanraking komen met het leer, bestaat kans op vetaanslag. Op die plaatsen dient u dan ook extra zorg aan het onderhoud te besteden. • Vlekken op leer kunt u in het algemeen met een zachte lichtvochtige doek of zeem te lijf gaan.

Tips voor gebruik

• Gebruik de armlegger en de rugleuning niet als zitplaats of opstapje.
• Een sleutelbos of portemonnee in de achterzak verhoogt de slijtage van het leer op de zitting.
• Kijk uit met spijkerbroekstof. Deze kan afgeven en is bovendien harder dan de bovenlaag van het leer, waardoor slijtage wordt versneld.
• Zet leer niet in te fel zonlicht, anders verkleurt het snel en ontstaan er op den duur barstjes in de laklaag.
• Tegen nagels van huisdieren is leer niet bestand.
Facebook YouTube