Hout is een natuurproduct

Hout is een natuurproduct. Het is een levendig en 'warm' materiaal dat 'werkt' en met het verstrijken van de jaren mooier wordt. Hierdoor kunnen in hout en houtfineer onder invloed van licht, luchtvochtigheid en het dagelijks gebruik veranderingen optreden. Verschillen in kleur, tekening en structuur geven hout karakter.
Ook noesten en kleine haarscheurtjes dragen bij tot een natuurlijke uitstraling van dit fraaie product. Massief is kostbaar en technisch gezien niet overal toepasbaar. Daarom wordt in meubelen ook gebruik gemaakt van plaatmateriaal. Dit plaatmateriaal is voorzien van een laagje fineer of folie. Het voordeel van plaatmateriaal boven massief hout is de vormvastheid. Een fineerlaag is wel minder eenvoudig te repareren. Daarom hebben veel meubelen massieve lijsten, bovenbladen en frontpanelen.
Liefhebbers verkiezen massief hout boven gefineerd hout omdat het juist 'werkt'. Onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen optreden. Het gevolg kan zijn dat de lijmnaden verschuiven, of dat een tafelblad hol of bol gaat staan. Dit 'werken' kan worden beperkt door te zorgen voor een kamertemperatuur tussen 15 en 24°C en een vochtigheidsgraad tussen 40 en 60%. Door houten meubelen te behandelen met beits of lak worden ze niet alleen gekleurd, maar worden ze ook beschermd. Bijvoorbeeld tegen kringen.

Gelakte meubelen

Gelakt hout is zeer onderhoudsvriendelijk en behoeft alleen te worden gereinigd met een lichtvochtige, zachte doek. Voorkom echter langdurige blootstelling aan vocht, zoals bij poreuze bloempotten, welke onherstelbare kringen veroorzaken.

Meubelen in de olie

Als hout is behandeld met was, kan het een mooie warme kleur en een glanzend oppervlak krijgen. Deze afwerking biedt slechts tot op zekere hoogte weerstand tegen het indringen van vocht. Daarom adviseren wij u altijd onderzetters te gebruiken en eventueel vocht direct af te nemen. Met was kunt u eventuele krassen wegwerken.

Tips

• Zorg voor een goede luchtvochtigheid; dit voorkomt uitdrogen van uw houten meubelen.
• Plaats uw houten meubelen nooit te dicht bij een warmtebron (kachel, open haard, radiator) en hou tenminste 2 meter afstand.
• Vocht direct opnemen. De natuurlijk kleurstoffen in het (onbehandelde) hout lossen namelijk op in water waardoor rare kleurverschillen kunnen optreden. Ook was is erg gevoelig voor vocht.
• Plaats nooit hete voorwerpen op het houten meubel, ongeacht de behandeling die het heeft gehad. Hierdoor kunnen kleurverschillen ontstaan die mogelijk niet meer te repareren zijn.
• Ter voorkoming van krassen, deuken, vocht- en brandplekken kunt u het best onderzetters gebruiken. • Het algemene regelmatige onderhoud geschiedt door afstoffen met een droge, zachte doek.
• Gemorste vloeistoffen dient u af te nemen met een spaarzaam bevochtigde doek. Met zachte doek nadrogen.
• Gebruik viltdoppen onder de poten van uw meubelen ter bescherming van uw houten vloer.
Facebook YouTube